måndag 24 oktober 2011

Sovstrategin färdig!

Efter en hel del tänkande så har vi kommit fram till en ny sovstrategi. Det är ungefär som innan men att vi är lite mer noga nu. Läste om Sova hela natten kuren men den är för militant och skulle bara ge oss ett gallskrikande barn och göra oss föräldrar olyckliga. Så den struntar vi i.

Nu har vi ett sovschema som vi ska följa noga tills vi får bättre nätter sedan ska vi naturligtvis fortsätta så noga det går.
07.00 vakna och upp och hoppa
10.00-12.00 sova i vagn ute. Stå stilla med vagnen när han somnar.
15-16 sova i vagn/bil/inne
18.45 nattning påbörjas

Nattningen går till så här. Kl 18.45 börjar vi med att städa upp leksaker och göra välling. Så går vi in i Gustavs rum och han får fortsätta leka där samtidigt som han dricker välling. Vi drar för gardinerna och släcker ner lite. Antingen pratar vi eller så läser vi högt ur någon bok. (för tidigt för honom att sitta bredvid och titta på bilder tyvärr) När vällingen är uppdrucken så går vi till badrummet och borstar tänderna och byter blöja och på med pyjamas. Tillbaka till Gustavs rum och ner i sängen. Godnatt.

Allt går bra men hittills är han ju vaken i sängen i en halvtimme och far omkring, leker och ställer sig upp. Men vi lägger bara ner honom under täcket gång på gång. Igår låg han stilla under täcket i flera minuter! Kl. 20 brukar han ha somnat. Puh! Och jo vi får ta upp honom i famnen för att han ska somna men det går fort då. Fortsätta öva detta..

På natten sedan så vaknar han vid 23, ibland 01, 03 och vid 05. Då är han i vår säng och ibland somnar han om fort och ibland tar det ett bra tag. Ibland utan amning men oftast med. Ska ju sluta amma om ett par veckor har jag bestämt. Då kanske han slutar vakna på natten. Inatt ska jag se om han vill ha lite vatten när han vaknar.

Efter två dagar med det här schemat så har vi i alla fall en väldigt pigg och rar liten pojke när han är vaken. Leker själv massor och har inte blivit övertrött och inte heller ledsen på nätterna.

Detta kommer att bli bra känner jag och det blir på vårt sätt. Stegvis och med bra rutin.

Jag tror faktiskt inte att han kommer att sakna amningen eller ens sörja över den. Jag tror att den stora tröskeln för honom är att lära sig somna alldeles själv utan vagngung, frisk luft, vaggning eller amning. Men just detta över vi nu varje dag och natt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar